Nederland | Nederlands flag Nederlands (Dutch) | EUR flag EUR

Algemene informatie

Overland met een vrachtwagen

traveler menu
Overlanden met een vrachtwagen is om vele voor de hand liggende redenen niet je standaard groepsreis. Overland betekent reizen tussen verschillende landen, waarbij de grenzen over land worden overschreden. Geen vluchten, geen boten, geen luxe bussen, geen airconditioning. Dit kunnen langere vakanties/expedities zijn met overnachting in tenten en zelf bereid eten. Hotels en restaurants kunnen af en toe worden bezocht.
Overlandtochten kunnen enkele maanden duren en zullen herinneringen voor het leven creëren. Het is niet alleen de bestemming die telt, maar ook hoe je daar komt, wat je onderweg doet en wie je tegenkomt. Deze reizen zijn eerder avontuurlijk dan luxe en echt heel betaalbaar. Buitentoiletten en kampvuren met gitaar kunnen deel uitmaken van de ervaring. Alle deelnemers zijn actief betrokken bij de dagelijkse handelingen zoals boodschappen doen (op lokale markten), koken (voor de groep) en schoonmaken. Iedereen die zich flexibel en energiek genoeg voelt, kan meedoen.

Er zijn drie hoofdroutes:
  1. AZIË: over land van Londen (Engeland) naar Sydney (Australië), via de Noordroute (Oezbekistan en China) of de Zuidroute (Turkije en India)
  2. AFRIKA: over land van Londen (of Parijs), via Marokko en Zuid-Afrika naar Caïro (Egypte).
  3. AMERIKA: over land van Alaska, via Mexico, Peru en Ushuaia (Argentinië) naar Rio de Janeiro (Brazilië). De Darien Gap (tussen Colombia en Panama) kan worden uitgesloten.

De route staat niet 100% vast en kan variëren afhankelijk van het weer, de wegomstandigheden, grenzen of andere omstandigheden. Het is over het algemeen mogelijk om de volledige rondreis in beide richtingen te doen (duur maximaal 10 maanden), of om kortere delen daarvan te doen (duur 1 maand of langer). Er zijn ook mogelijkheden om een Overlanding tour in slechts één land of regio (bijvoorbeeld Tanzania, Peru, Centraal Azie of China) te beleven.


De volgende drie reisorganisaties zijn gespecialiseerd in overlanding:

  1. Dragoman Overland, sinds 1981
  2. Madventure Overland, sinds ca. 2000
  3. Oasis Overland, sinds ca. 2000

Paul van Schaik, de CEO van ToursOnTheWeb, reisde drie keer met Encounter Overland (nu Dragoman) en het was levensveranderend voor hem. Hij kan Overlanding zeker aanbevelen, vooral als je net begint met reizen, of als je de wereld wilt zien met een klein budget, of als je van kamperen en het buitenleven houdt, of als je gewoon graag internationale vrienden maakt. Paul’s herinneringen zijn onder meer het kamperen op de Serengeti, waar zebra’s ‘s nachts tussen de tenten door liepen, de was doen onder de Kilimanjaro en een bezoek brengen aan de Maasai. Alles heel anders dan zijn thuisland Nederland.